Rakan Bloggers

Raja-Raja Melayu adalah Keturunan Nabi Muhamad sawSebelum kedatangan Islam, orang Melayu menganggap raja adalah keturunan atau penitisan dewa. Orang tak berani melawan raja kerana "daulat", takut terkena "tulah". Hal ini mengukuhkan institusi raja.


Hikayat Merong Mahawangsa pula menyatakan raja Kedah yang pertama berasal daripada keturunan Raja Gameron (moden: bandar Abbas) di Parsi. Sehinggalah kini, keturunan Maharaja Derbar Raja (tak tau pulak nama Parsi dia macam mana..) menjadi raja Kedah. Menurut buku ini lagi, Derbar Raja berasal dari keturunan Zulkarnain. Ada juga kisah geroda disumpah Nabi Sulaiman dsb.

Sejarah Melayu juga merekodkan bahawa Parameswara berasal daripada Keturunan Iskandar Zulkarnain yang berasal dari Macedonia.

Fakta-fakta kontemporari menunjukkan bahawa Zulkarnain tersebut bukanlah Zulkarnain yang terdapat dalam al-Quran seperti yang didakwa Tun Sri Lanang. Iskandar Zulkarnain (Alexander the Posser of Two Horn), bukanlah Zulkarnain yang terdapat dalam al-Quran, kemungkinan besar merujuk kepada Cyrus the Great.

Kedua-dua buku dikarang selepas kedatangan Islam.

Kita tinggalkan dulu keturunan raja-raja Melayu ini dan fokus pada 4 Raja Melayu yang BARANGKALI (saya tak kata "pasti") merupakan keturunan Nabi Muhammad melalui anak-anak Fatimah Azzahra dan Ali iaitu Hassan dan Hussain. Dan bukan pula niat saya untuk meneruskan penghormatan ekstrem terhadap raja-raja apabila menggariskan keturunan mereka kepada Nabi Muhammad SAW seperti zaman feudal Melayu. Artikel ini sekadar perkongsian. Saya tak percaya pada daulat dan tulah, dan mungkin boleh dikatakan kehilangan ketaatan ekstrem kepada raja.

Baiklah, kita lanjutkan kepada isu hari ini. Seperti yang kita tau, "Syed" merupakan gelaran hormat untuk keturunan Hussain. Terdapat seorang raja Melayu yang memakai gelaran "Syed" pada namanya, iaitu raja Perlis. Kemungkinan besar baginda adalah keturunan Hussain bin Ali, cucu Nabi Muhammad SAW.

Lalu, yang mana 3 orang lagi? Hanya ada 1 raja Melayu yang memakai gelaran "Syed"~!

Yang tiga orang lagi merupakan keturunan Bendahara Tun Habib Abdul Majid. Korang mesti pernah dengar nama ni dalam buku sejarah. Dia Bendahara Sri Maharaja yang terkenal. Beliau merupakan Bendahara Johor sewaktu Sultan Mahmud Syah II.

Sultan Mahmud Syah II terkenal dengan nama Sultan Mahmud Mangkat Dijulang, mangkat tanpa waris yang sah. Anak Bendahara Tun Habib Abdul Majid, Tun Habib menggantikan Sultan Mahmud Syah II sebagai sultan Johor dan memakai gelaran Sultan Abdul Jalil Riayat Syah II. Putera sulung Tun Habib ini merupakan pengasas Dinasti Bendahara dalam Empayar Johor.

Dengan beranggapan Sultan Ali adalah sah, sebanyak 8 keturunan Sultan Abdul Jalil melalui Dinasti Bendahara menjadi Sultan Johor hinggalah pepecahan Empayar. Dinasti Bendahara kekal sebagai Sultan di Riau-Lingga manakala Dinasti Temenggung mengambil alih Kesultanan Johor.

Tetapi masih saja Sultan Johor berketurunan Tun Habib. Hal ini adalah kerana Kerabat Temenggung berasal daripada keturunan salah seorang anak Sultan Abdul Jalil Riayat Syah II, Tun Abbas - bukan anak gahara Sultan. Keturunan Tun Abbas jugalah yang menjadi Bendahara Pahang, sebelum Bendahara Pahang mengisytiharkan kemerdekaan daripada Empayar Johor dan menubuhkan kesultanan sendiri.

Sultan Zainal Abidin I, Sultan Terengganu yang pertama merupakan anak kelima Bendahara Tun Habib.

Maka, dapat disimpulkan bahawa, Sultan Terengganu, Sultan Pahang, dan Sultan Johor moden merupakan keturunan Tun Habib. Apa signifikannya keturunan Tun Habib?

Moyang Tuh Habib adalah seorang ulama immigran Arab Hadrami, Sayyid Abdullah Al-Aidrus. "Habib" merupakan varians bagi "Syed" di Aceh.

Sayyid Abdullah Al-Aidrus merupakan keturunan Sayyid Abu Bakar Al-Aidrus, yang dianggap Wali bagi penduduk Adan. Abu Bakar Al-Aidrus merupakan keturunan Ja'afar al-Sadiq.

Ja'afar al-Sadiq adalah pengasas Mazhab Ja'afari Syiah, salah seorang Imam 12 bagi Syiah, guru kepada Al-Jabir (Bapa Kimia Moden), Imam Hanafi, Imam Malik (Kalau tak kenal dua orang ni tak tau la) dan Wasil bin Ata' (pengasas Mu'tazillah).

Jaafar al-Sadiq merupakan keturunan ke 6 Ali bin Abi Thalib melalui Hussain.

Apabila mengkaji keturunan raja-raja Melayu, sangat jelas sekali bahawa Sultan Johor, Pahang dan Terengganu merupakan keturunan paternal Hussain dan tidak terputus. Sultan Perlis, memang 100% keturunan Sayyid. Keturunan Tun Habib menggugurkan gelaran "Habib" mereka ketika waktu itu, Aceh sedang berperang dengan jiran tetangganya. Memakai gelaran "Habib" (iaitu varians "Syed" di Aceh) boleh menimbulkan prasangka.

Tun Suzana Tun Haji Othman dan Haji Muzaffar Dato' Haji Mohamad yang membuat kajian mengenai "Ahlul-Bait Rasulullah s.a.w. dan Kesultanan Melayu" terbitan Crescent News (KL) Sdn Bhd, 2006; telah mengemukakan bukti salasilah keturunan kerabat DiRaja Perlis, Kelantan, Johor, Pahang, Terengganu, Selangor dan Tunku Besar Tampin yang bersusur galur daripada keturunan Rasulullah s.a.w. melalui cucu kesayangan baginda iaitu Hasan dan Husin. Lihat rajah di bawah

Maka bertepatanlah sekiranya Raja-Raja Melayu ini ditumpahkan kesetiaan yang setara dengan kemuliaan keturunan Nabi Muhammad s.a.w. sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan berkenaan Raja-Raja Melayu dalam Perkara 32, 38 dan 181.

Ingatlah bahawa penarikan imuniti Raja-Raja Melayu (pindaan 1993) hanyalah termaktub atas sifat peribadi baginda semata-mata, iaitu seandainya baginda berbuat sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang; itupun baginda hanya boleh dibicarakan di Mahkamah Khas (Perkara 181) dan bukannya di mahkamah biasa seperti kita. Perkara ini bertepatan dengan sabda Rasulullah s.a.w. "Jika Fatimah mencuri, maka akan ku potong tangannya."

Akan tetapi, sekiranya Raja-Raja Melayu bertindak dalam bidang kuasa tugas rasmi baginda, maka Raja-Raja Melayu mempunyai kekebalan serta imuniti sebagaimana yang disahkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kepada Rakyat Raja khususnya anak-anak Melayu, ingatlah bahawa PERJANJIAN yang termeterai antara Demang Lebar Daun dan Sang Sapurba itu bukannya dibuat untuk suka-suka. Indonesia sudah terkena tulahnya. Jangan pula kita bawa budaya derhaka yang sama di negara penuh rahmat yang bernama Malaysia ini.

Apapun, saya setia pada raja bukan kerana mereka keturunan Nabi melainkan kerana mereka masih saja melaksanakan ajaran Islam dan sunnah Nabi. Jikalau mereka kehilangan hal ini, tak kiralah apa pun keturunan mereka, pasti saya tidak akan setia pada mereka. Saya menyeru kepada orang Melayu untuk kembali setia pada raja kita, selagi mana mereka berlaku adil.

Semoga Allah memberkati Muhammad dan Keluarga Muhammad, Semoga Allah memberkati Ibrahim dan Keluarga Ibrahim. Semoga doa Nabi Muhammad SAW pada pernikahan Fatimah dan Ali itu termakbul... Amin Ya Rabbal Alamin. Semoga Allah memberkati aku juga.

Hadith Rasulullah saw berkenaan pemerintahan Beraja

"Tujuh macam orang, yang Allah swt telah berjanji akan melindungi mereka di bawah perlindunganNya, di masa tidak ada perlindungan, kecuali perlindungan Allah, pertama; raja yang adil..." (HR Syaikhan)

"Dunia itu perbendaharaan yang hadir, yang memakan daripadanya orang baik dan orang yang durhaka, dan akhirat itu perjanjian yang benar, menghukum padanya raja yang adil, membenarkan yang benar dan membatalkan yang batal, maka hendaklah kamu menjadi anak-anak akhirat dan janganlah kamu menjadi anak-anak dunia, maka sesungguhnya tiap-tiap ibu mengikuti akan dia anaknya." (HR Muslim)

"Apabila Allah menghendaki akan kebaikan dengan raja, Allah menjadikan baginya wazir (perdana menteri) yang baik (jujur), jika ia lupa, wazirnya akan memberi peringatan padanya, dan jika dia ingat, wazirnya akan menolongnya. Dan apabila Allah menghendaki dengannya selain demikian, Allah menjadikan wazirnya yang jahat, apabila raja lupa, tidak ada yang mengingatkannya, dan apabila raja ingat, tidak ada yang menolongnya." (HR Nasa'i)

"Adil itu baik, tetapi raja-raja lebih baik berlaku adil. Pemurah itu baik, tetapi orang-orang kaya lebih baik pemurah, wara' itu baik, tetapi ulama-ulama lebih baik baik mempunyai sifat wara' (menjauhkan dirinya dari dosa), sabar itu baik, tetapi orang-orang miskin lebih baik bersabar. Taubat itu baik, tetapi orang-orang muda lebih baik bertaubat. malu itu baik, tetapi wanita-wanita lebih baik mempunyai sifat-sifat malu." (HR Dailamy)

"Sultan adalah payung Allah di bumi ini, tempat bernaungnya orang-orang yang lemah, memberi pertolongan terhadap orang-orang yang teraniaya. Barangsiapa yang memuliakan Sultan Allah di dunia ini, Allah akan memuliakannya pada hari Qiamat." (HR Ibnu An-Najjar)

"Sultan yang adil dan merendahkan diri adalah payung dan tombak Allah di dunia. Allah akan mengangkatnya sebagai 70 orang-orang yang benar." (HR Ibnu Abi Syaibah)

"Dua golongan, apabila baik mereka, maka baiklah masyarakat; iaitu umarak dan ulama." (HR Abu Nuaim)

Pendapat Ulama Tentang Kelebihan Institusi Beraja Islam

Al Imam Ghazali memberikan pendapatnya mengenai raja dan agama seperti maksud berikut;

"Dunia ini adalah tempat bercucuk tanam bagi akhirat, maka tiadalah sempurna agama itu melainkan dengan adanya dunia. Raja dan agama ialah umpama dua anak kembar, agama itu ialah asal dan akar umbi, dan raja itu ialah pengawal. Sesuatu yang tidak mempunyai asal dan akar umbi pasti akan roboh dan sesuatu yang tidak mempunyai pengawal pasti akan hilang. Kerajaan dan kepastian hukum tidak akan sempurna melainkan adanya Sultan. Dan jalan kepastian hukum untuk menyelesaikan perkara pemerintahan adalah dengan Ilmu Feqah."

Syeikh Baihaqi meriwayatkan daripada Kaab al-Ahbar yang bermaksud;

"Sesungguhnya bagi setiap zaman itu ada Raja yang dibangkitkan Allah ke atas hati para manusia zaman itu, maka apabila Allah menghendaki kebajikan untuk mereka (rakyat), Allah akan membangkitkannya sebagai pembawa kebajikan, dan apabila Allah bertujuan untuk membinasakan mereka, Allah akan membangkitkan orang mewah daripada kalangan mereka."

75 comments:

peacock said...

Jangan engkau memandang darah
Darah itu memang kotor
Kotor umpama mimpi
Itu memang realiti

USAHA MAJU JAYA

aku doakan juga keimanan buat mereka yang bersama kamu
sesungguhnya aku tidak bernama dan tidak berbapa if u noe la can wuteva haha ;P

elfizonanwar said...

Salah satu mukjizat Nabi Muhammad SAW adalah tidak diberi Allah SWT anak lelaki yang sampai mempunyai ‘keturunan’. Anak beliau yang mempunyai keturunan hanyalah anak perempuan seperti Bunda Fatimah dengan suaminya Saidina Ali bin Abi Thalib.

Kalau merujuk pada ajaran Islam bahwa keturunan itu dilihat dari jalur ‘lelaki’, hal ini sesuai dengan QS. 33:4-5. Jadi ‘jalur’ nasab Saidina Muhammad SAW itu putus dan yang ada dari Bunda Fatimah bukanlah jalur nasabnya. Saidina Hasan dan Husein jelas bernasab pada Saidina Ali bin Abi Thalib. Sementara Saidina Ali bin Abi Thalib bukanlah keturunan’ Saidina Muhammad atau juga bukan sebagai ‘ahlul bait’-nya.

Dengan demikian, istilah ‘keturunan nabi’ itu sebenarnya tidak dikenal dalam Al Quran. Karena kewenangan pengangkatn seorang nabi itu adalah haknya Allah SWT dan itu hanya melekat pada diri orang yang diangkat serta tidak bisa diwariskan atau diketurunkan. Kalau pun ada istilah keturunan Nabi Muhammad SAW maka istilahnya bukan keturunan nabi tapi —keturunan Muhammad—- saja. Dan jika istilah ini digunakan maka sesuai dengan makna Al Quran tadi, maka juga tidak ada ‘keturunan Muhammad’ karena beliau tidak ada anak lelaki yang sampai berkeluarga.

Anonymous said...

Jangan cakap sebarangan. perkataan Ahlul Bait ada terbentang di dalam al-Quran, disebut dalam setiap kali majlis zikrullah semasa majlis tahlil. maaf,cakap ini mungkin dari orang yg tidak berpelajaran agama dan mengentahui bahasa Arab. "Innama yuriidullahu lyuzhiba ankum ahlal Baiyti..wayuthahhirakum tathiraa.
Yang mengatakan Nabi tiada keturunan, al-Quran menempelak bahawa dia lah yg bakal mandul keturunan kelak..Inna syaa niaka HUWAL ABTAR. Sesungguhnya penentang mu(Muhammad) itulah yg akan terputus keturunan.
Apa dalil bahawa dalam Islam keturunan dikira dari anak lelaki sahaja? Fahaman sebegitu bukan dari ajaran Islam. Harap balik belajar semula.

elfizonanwar said...

APAKAH ADA KETURUNAN AHLUL BAIT?

Dlm Al Quran yang menyebut 'ahlulbait', rasanya ada 3 (tiga) ayat dan 3 surat.

1. QS. 11:73: Para Malaikat itu berkata: "Apakah kamu merasa heran tentang ketetapan Allah? (Itu adalah) rahmat Allah dan keberkatan-Nya, dicurahkan atas kamu, hai ahlulbait. Sesungguhnya Allah Maha Terpuji lagi Maha Pemurah".

Ayat ini jika dikaitkan dengan ayat sebelumnya, maka makna 'ahlulbait' adalah terdiri dari isteri dari Nabi Ibrahim.

2. QS. 28:12: Dan Kami cegah Musa dari menyusu kepada perempuan-perempuan yang mau menyusukan(nya) sebelum itu; maka berkatalah Saudara Musa: 'Maukahkamu aku tunjukkan kepadamu 'ahlulbait' yang akan memeliharanya untukmu, dan mereka dapat berlaku baik kepadanya?

Ayat ini jika dikaitkan dengan ayat sebelumnya, maka makna 'ahlulbait' adalah meliputi Ibu kandung Nabi Musa As. atau ya Saudara kandung Nabi Musa As.

3. QS. 33:33: "...Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghilangkan dosa dari kamu 'ahlulbait' dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya".

Ayat ini jika dikaitkan dengan ayat sebelumnya QS. 33: 28, 30 dan 32, maka makna para ahlulbait adalah para isteri Nabi Muhammad SAW.

Sedangkan ditinjau dari sesudah ayat 33 yakni QS. 33:34, 37 dan 40 maka penggambaran ahlulbaitnya mencakup keluarga besar Nabi Muhammad SAW. para isteri dan anak-anak beliau.

Jika kita kaitkan dengan makna ketiga ayat di atas dan bukan hanya QS. 33:33, maka lingkup ahlul bait tersebut sifatnya menjadi universal terdiri dari:

1. Kedua orang tua Saidina Muhammad SAW, sayangnya kedua orang tua beliau ini disaat Saidina Muhammad SAW diangkat sbg 'nabi' dan rasul sudah meninggal terlebih dahulu.

2. Saudara kandung Saidina Muhammad SAW, tapi sayangnya saudara kandung beliau ini, tak ada karena beliau 'anak tunggal' dari Bapak Abdullah dengan Ibu Aminah.

3. Isteri-isteri beliau.

4. Anak-anak beliau baik perempuan maupun laki-laki. Khusus anak lelaki beliau yang berhak menurunkan 'nasab'-nya, sayangnya tak ada yang hidup sampai anaknya dewasa, sehingga anak lelakinya tak meninggalkan keturunan.

Bagaimana tentang pewaris tahta 'ahlul bait' dari Bunda Fatimah?. Ya jika merujuk pada QS. 33:4-5, jelas bahwa Islam tidaklah mengambil garis nasab dari perempuan kecuali bagi Nabi Isa Al Masih yakni bin Maryam.

Lalu, apakah anak-anak Bunda Fatimah dengan Saidina Ali boleh kita anggap bernasabkan kepada nasabnya Bunda Fatimah?. ya jika merujuk pada Al Quran maka anak Bunda Fatimah dengan Saidina Ali tidaklah bisa mewariskan nasab Saidina Muhammad SAW.

Kalaupun kita paksakan, bahwa anak Bunda Fatimah juga ahlul bait, karena kita mau mengambil garis dari perempuannya (Bunda Fatimah), maka untuk selanjutnya yang seharusnya pemegang waris tahta ahlul bait diambil dari anak perempuannya seperti Fatimah dan juga Zainab, bukan Hasan dan Husein sbg penerima warisnya.

Dengan demikian sistim nasab yang diterapkan itu tidan sistim nasab berzigzag, setelah nasab perempuan lalu lari atau kembali lagi ke nasab laki-laki, ya seharusnya diambil dari nasab perempuan seterusnya.

Bagaimana Saidina Ali bin Abi Thalib, anak paman Saidina Muhammad SAW, ya jika merujuk pada ayat-ayat ahlul bait pastilah beliau bukan termasuk kelompok ahlul bait. Jadi, anak Saidina Ali bin Abi Thalib baik anak lelakinya mapun perempuan, otomatis tidaklah dapat mewarisi tahta 'ahlul bait'.

Kesimpulan dari tulisan di atas, maka pewaris tahta 'ahlul bait' yang terakhir hanya tinggal bunda Fatimah. Berarti anaknya Saidina Hasan dan Husein bukanlah pewaris tahta AHLUL BAIT.

elfizonanwar said...

Benarkah Habib itu keturunan Nabi SAW? Masih Diragukan !
Sabtu, 5 Nov 2011 01:53 WIB


CHICAGO,RIMANEWS- Cendekiawan Muslim dari Paramadina, A.Mun'im Sirry MA, kandidat PhD di University of Chicago, AS mempertanyakan bahwa Apakah mereka yang mengaku sayyid atau habib itu betul-betul keturuan Baginda Nabi?

Menurutnya, Dalam studi yg dilakukan sejumlah ahli genetika, sebagian besar orang yang mengaku ngaku sayyid itu sebenarnya bukan keturunan Nabi. M.R. Rafiee, A. Sokhansanj, Naghizadeh dan Farazmand melakukan uji DNA di Iran sementara Elise Belle, Saima Shah, Tudor Parfitt dan Mark Thomas di India-Pakistan.

Hasil penelitian mereka sama: Mereka yang mengaku sayyid atau habib itu bukan keturunan Nabi. Lho, kalau di Iran dan India-Subcontinent saja tidak benar, bagaimana dgn orang-orang mengaku sayyid dan habib di Indonesia? Jelasnya, sayyid dan habib itu adalah konstruk sosial utk tujuan kehormatan dan legitimasi.

Dalam kesempatan lain, Munim Sirry menyingkapkan bahwa banyak ulama dan intelektual Muslim mengagumi reformasi dalam Kristen, hingga ada yang menyebut mereka itu "Muslim Luther." Tapi, kekaguman Muhammad 'Abduh terhadap reformasi Kristen melebihi ulama-ulama lain. 'Abduh dgn sangat gamblang menuturkan kekagumannya dalam Risala al-tawhid-nya yang sudah menjadi klasik itu. Beliau mengatakan, misalnya, bahwa Kristen-nya para reformer itu sudah sangat dekat dgn Islam.

Bahkan, katanya dalam facebook lebih lanjut, agama mereka itu tdk ada bedanya dgn agama yang dibawa Nabi Muhammad kecuali beda nama. Termasuk dalam hal ibadah, kata 'Abduh, hanya beda dalam bentuk, bukan substansi. Saya tdk tahu, apakah ada ulama yang membuat pengakuan lebih gamblang dan tegas dari mufti besar ini, bahkan dari aktivis-aktivis lintas agama sekarang.

http://rimanews.com/read/20111105/45824/benarkah-habib-itu-keturunan-nabi-saw-masih-diragukan

Aim said...

kepada Saudara elfizonanwar :

Di dalam kitabnya Al-Kabir, Thabrany dan ar-Rafi'iy dan Ahmad bin
Hanbal di dalam Musnadnya, diriwayatkan bahwa Rasulullah Saw bersabda,

"Mereka itu (Ahlul Baitku) adalah keturunanku. Mereka diciptakan dari
darah dagingku dan dikarunia pemahaman dan ilmuku. Celakalah umatku
yang mendustakan keutamaan mereka dan memutuskan hubungan denganku
melalui mereka. Allah tidak akan menurunkan syafa'at kepada
orang-orang seperti itu!"

Rasul saw bersabda, "Tidaklah yang mencintai kami Ahlul Bait melainkan
orang beriman dan tidaklah yang membenci kami kecuali orang munafiq !"
(Al-Mala dalam Sirah-nya)

Istilah AHLUL BAIT berasal dari firman Allah swt sebagaimana termaktub di dalam Al-Quran- Karim Surah Al-Ahzab:33 yang berbunyi:
[box title=AHLUL BAIT]

إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَالْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيراً

"Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghilangkan dosa dari kamu, hai ahlul bait dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya."
QS Al-Ahzab 3:33[/box]

Dalam artikata biasa "ahlul-bait" bermakna "keluarga" atau "anggota rumahtangga. Akan tetapi dalam kaitanya dengan makna ayat tersebut, para ahli tafsir berbeza pendapat. Muhammad Jawad Maghniyyah dalam kitabnya yang berjudul "Al-Husain Wal-Quran" halaman 18-19 menerangkan, bahawa menurut riwayat 'Ikrimah dan Az-Zayyad ayat tersebut ditujukan khusus kepada para isteri Rasulullah saw kerana penafsiran ayat tersebut dikaitkan dengan ayat sebelumnya, iaitu yang berkenaan dengan para isteri beliau saw. Akan tetapi sebagian besar para ahli tafsir berpegang pada riwayat Abu Sa'id Al-Khudhariy yang mengatakan bahawa Rasulullah saw pernah menegaskan: " Ayat itu turun untuk lima orang iaitu aku sendiri,'Ali, Fatimah, Al-Hassan dan Al-Husein. Bedasarkan penegasan beliau itu maka yang dimaksudkan dengan istilah "Ahlul Bait" bukan lain adalah lima anggota keluarga Rasulullah saw.

At-Tirmudziy mengetengahkan sebuah Hadis yang dibenarkan oleh Jarir, Ibnul-Mundzir, Al-Hakim, Ibnu Mardawih dan Al Baihaqiy, iaitu sebuah Hadis yang berasal dari isteri Rasulullah saw, Ummu Salamah. Ummu Salamah ra mengatakan: " Di rumahku turun ayat "innamaa yuridullahu...' (yakni ayat 33 Surah Al-Ahzab tersebut di atas) dan ketika itu di rumahku terdapat Fatimah, Al-Hasan dan Al-Husein. Rasulullah saw kemudian menutupi mereka dengan kain yang dipakainya sambil berkata: Mereka inilah ahli-baitku. Allah telah menghapuskan noda dan kotoran dari mereka dan telah mensucikan mereka". Hadis ini terkenal denagn nama "Haditsul-Kisa".

Kedudukan khussus para anggota Ahlul bait itu diperkukuh oleh kesaksian Ibnu 'Abbas ra yang mengatakan: "Aku menyaksikan sendiri selama sembilan bulan Rasulullah saw secara terus menerus menghampiri tempat kediaman 'Ali b Abi Talib setiap beliau hendak bersembahyang di masjid. Beliau selalu mengatakan: Assalamu 'alaikum warahmatullahi wabaarakaatu. Sungguhlah Allah hendak menghapuskan noda dari para ahlul bait dan benar-benar hendak mensucikan kalian. Marilah bersembahyang, semoga Allah melimpahkan rahmatnya kepada kalian". Tidak diragukan lagi ucapan Rasulullah saw itu ditujukann kepada 'Ali bin Abi Talib, Sitti Fatimah Az-Zahra dan kepada dua orang cucu beliau saw iaitu Al-Hassan dan Al-Hussain - radhiyallahu 'anhum.

Bersambung...

Aim said...

....Kesaksian Inbu Abbas ra itu diperkuat oleh Ibnu Jarir dan Ibnu Mardawih berdasarkan kesaksian Abul-Hamra yang yang mengatakan sebagai berikut: "Selama delapan bulan di madinah aku menyaksikan, tiap kali Rasulullah saw keluar hendak menuaikan shalat di masjid, beliau selalu menghampiri 'Ali bin Abi Talib dirumahnya. sambil berpegang pada pintunya beliau saw berucap: Marilah bersembahyang, sungguhlah bahawa Allah hendak menghapuskan kotoran dari kalian, hai ahlul-bait dan Dia benar-benar hendak mensucikan kalian"

Sebuah hadis yang berasal dari Abu Hurairah ra diriwayatkan oleh Al-Hakim, Abu Ya'la, Abu Nu'aim dan Ad-Dailamiy bawasanya Rasulullah saw pernah bersabda:-

"Yang terbaik di antara kalian ialah yang terbaik perlakuannya terhadap ahlulbaitku setelah aku kembali ke hariban Allah."

Demikian juga At-Thabraniy dalam kitabnya yang berjudul "Al-Kabir"; kedua-duanya meriwayatkan sebuah hadits berasal dari Abu Sa'id Al-Khudhariy ra yang mengatakan, bahawa Rasulullah saw bersabda sebagai berikut:-

"Sesungguhnya bahawa bagi Allah ada tiga hurumat - yakni tiga perkara yang tidak boleh dilanggar - barangsiapa menjaga baik-baik tiga perkara tersebut, niscaya Allah akan menjaga urusan agamanya (akhiratnya) dan urusan dunianya.

Barangsiapa yang tidak menjaga baik-baik tiga perkara tersebut maka tidak ada suatu apa pun baginya yang mendapat perlindungan Allah. Tiga hurumat itu ialah: Hurumat Islam (yakni kewajiban terhadap ahlulbait atau keluarga beliau saw."

Imam Muslim di dalam "Shahih" nya Bab "Fadha'il Ahlul Bait", mengatakan bahawa ayat 33 Surah Al-Ahzab ditujukan kepada Muhammad Rasulullah saw, 'Ali b Abi Talib, Siti Fatimah dan dua puteranya iaitu Al-Hassan dan Al-Husin - radhiyallahu ' anhum. Demikian pula yang dikatakan oleh Imam Ahmad b hambal. Penegasan seperti itu dapat kita temukan juga dalam berbagai kitab, antara lain: " Mustadrakus-Shahihain",Ad-Dur Al-Mantsur" tulisan As-Sayuthiy",Kanzul - Ummal", "Sunah At- Tirmudziy", Tafsir At-Thabraniy", "Khasha'ish an-Nasaiy", "Tarikh Baghdad", "Al-Isti'ab", Ar-Riyadh an-Nadh-rah, "Musanad Abi Dawud", "Asad Al-Ghabah" dan lain-lain.

Bersambung...

Aim said...

....Penulis Tafsir "Al-Manar", Syeikh Muhammad 'Abduh, dalam menafsir ayat 84 Surah Al-An'am, antara lain mengatakan, bahawanya Rasulullah saw pernah bersabda:

"Semua anak Adam bernasab kepada orangtua lelaki (ayah mereka), kecuali anak-anak fatimah. Akulah ayah mereka dan akulah yang menurunkan mereka".

Dari hadis tersebut jelaslah, bahawa putera-puteri Sitti Fatimah ra semuanya adalah anggota-anggota ahlulbait rasulullah saw. Hal itu lebih ditegaskan lagi oleh sebuah Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhariy dalam kitab "Al-Ahkam", hadis yang menerangkan bahawa Rasulullah saw sambil menunjuk kepada dua orang cucunya, Al- hasan dan Al-Husin - radhiyallahu 'anhuma, menyatakan:

"Dua orang puteraku ini adalah Imam-Imam, baik di saat mereka sedang duduk atau pun sedang berdiri".

Dengan keterangan-keterangan tersebut di atas semuanya, kiranya jelaslah sudah, bahwa yang dimaksud dengan istilah "ahlul-bait" dalam ayat 33 Surah Al-Ahzab ialah: Imam 'Ali b Abi Talib ra, isteri beliau Siti fatimah ra puteri bungsu Rasulullah saw, Al-hasan dan Al-Husin radhiyallahu 'anhuma. Penafsir dan definasi (tarif) tersebut sepenuhnya didasarkan pada ucapan-ucapan Rasululallah saw sendiri, sebagaimana yang di riwayatkan oleh hadi-hadis Shahih. Dengan perkataan lain yang lebih tegas ialah: Rasulullah saw sendirilah yang menafsirkan ayat 33 Surah Al-Ahzab. Sedangkan beliau saw adalah seoarng Nabi dan Rasul yang oleh Allah swt dinyatakan dalam Al-Quran ul-Karim:

"Sahabat kalian (yakni Muhammad Rasulullah saw) tidak sesat dan tidak keliru. Ia tidak mengucapkan sesuatu menurut hawa nafsunya. Apa yang diucapkannya adalah wahyu yang di wahyukan Allah kepadanya". (S.An-Najm: 2-4)

Dari itu pesanan sy pd saudara lakukan lah kajian saudara dengan keimanan dan kesabaran, supaya hasilnya diredhai oleh Allah S.W.T. Wasaalam..

elfizonanwar said...

Alhamdulillah, Islam itu indah dan benar sesuai dengan fitrah manusia itu sendiri. Fitrah itu tertanam dalam hati sanubari manusia sebagai sebab akibat 'ikrar suci' hamba-Nya yang Maha Lemah, manusia (QS. 7:172). Ikrar ini menunjukkan keberadaan manusia itu sama dihadapan Tuhan, Allah SWT dan Tuhan sendiri tidak pilih kasih walaupun dia keturunan apa. Karena itu dalam Islam tidak ada diskriminasi antara satu orang atau satu kelompok dengan kelompok lainnya, dinilai derajat ketakwaan seseorang.

Salah satu kegagalan dari keturunan Yahudi menurut Al Quran tersebut ya dikarenakan mereka menganggap 'diri atau kelompok'-nya lebih dan tinggi bahkan merasa suci daripada kelompok lain, ya mereka merasa lebih dekat dan bahkan merasa lebih dikasih oleh Tuhan, Allah SWT dari manusia atau kelompok lain yang bukan 'seketurunan'-nya (QS. 62:6).

Nah, kalau saat ini setelah era Nabi Muhammad SAW masih ada kelompok atau golongan seperti kaum Yahudi ini, katakanlah masih ada yang ngaku 'keturunan' dari nabi apalagi rasul atau Ahlul Bait dsb. jelas ini tak sesuai lagi dengan maksud kedatangan dan misi Islam itu sendiri. Karena itu dalam Al Quran tidak kita temukan istilah 'keturunan' nabi apalagi rasul, yang ada hanya keturunan Ibrahim, keturunan Adam, keturunan Ishak dsb. (QS. 19:58). Dan seseorang yang mulia di sisi Allah SWT hanyalah karena dilihat dari ketakwaannya semata bukan karena keturunan.

Anonymous said...

Cendekiawan Muslim dari Paramadina ... ini adalah institusi islam liberal dari Indonesia ...So tak payah lah nak ikut ... derang banyak menyesatkan .. fahaman derang banyak mengikut Nurcholis Madjid.

Anonymous said...

Apakah bener pak, salah satu Mukjizat Nabi Muhammad SAW tidak dikurniakan "Anak Lelaki" sebagei penyambong "keturunan"..?? Hehe.. lucunya kamu, dlm banyak forum kamu telah kemukakan fahaman kamu yg sama. Hahaha... rupanya Setan tuh lebeh dulu tahu, dari kamu yg maseh ngak tahu. Salah satu "MUKJIZAT TERAKHIR" bagi Nabi Muhammad SAW itu, itulah baginda telah dikurniakan seorang "ANAK LELAKI", sebagai penyambong zuriat nasab Ahlul Baitnya Nabi. Cubalah kamu teka, siapakah dia..?? Peace =_=

Anonymous said...

Anak-anak Rasulullah bersama Khadijah
Al-Qasim bin Muhammad
Abdullah bin Muhammad
Ibrahim bin Muhammad
Zainab binti Muhammad
Ruqaiyah binti Muhammad
Ummu Kalthum binti Muhammad
Fatimah binti Muhammad

>>> 3 org lelaki

Wan Solehah al-Halbani said...

Salam,

1. British telah melantik seorang Melayu dpd Riau (keturnan Daeng) sebagai Temenggung di Johor Baru dgn membelakangkan Sultan Johor yg asal dan sebenar yg bertakhta di Muar. Anakanda belaiu telah dilantik oleh British sebagai Temenggung dan kemudian sebagai Maharaja Abu Bakar, yg memerintah Johor. Kemudian beliau ditabalkan oleh British sebagai Sultan Johor yg baru. Sultan Johor yg sebenar disihkan. British telah memberi gelaran Tengku kpd Sultan dan seluruh kerabat johor.

2. Apabila Sultan Selangor mangkat , British tabalkan menantunya, iaitu Abdul Samad sebagai Sultan Selangor yg baru. Beliau bukan keturunan Raja Selangor. Sultan Samad telah membantu British untuk menjajah Selangor dan juga diberi gelaran Tengku kpd Baginda dan seluruh kerabat Selangor. Orang-orang Melayu di bawah pimpinan Raja Mahadi telah memberontak menentang British dan setelah 40 tahun berjuang akhirnya beliau ditawan dan dibunoh di Singapura. Dalam perang menentang orang-orang Melayu Selangor, British telah di bantu oleh Sultan Samad, Yap Ah Loy dan seluruh kaum Cina serta di bantu oleh orang-orang Melayu dpd Kedah (Tengku Kudin) dan Pahang (angkatan bendahara Wan Ahmad).

3. Sultan Kedah dpd keturunan Merong Mahawangsa disingkirkan oleh British dan Siam. Pada mulanya British iktiraf Sultan Ahmad Tajuddin (Raja Kota Setar, bukan Raja Kedah) sebagai Sultan Kedah yg baru. Kemudian British tabalkan seorang pembesar Kedah dpd Kuala Muda, Kedah, sebagai Sultan Kedah yg baru , iaitu Sultan Abdul Hamid dgn diberi gelaran Tengku oleh British. Hamid membantu British untuk menjajah Kedah.

4. Empat negeri Melayu - Patani, Legor, Satun dan Weng diberi oleh British kpd Siam.

5. Sultan Kelantan dpd keturunan Merong Mahawangsa disingkirkan oleh British dan digantikan oleh Long Senik dgn mengambil gelaran Sultan Muhammad ke 2 dan diberi gelaran Tengku oleh British. Pada 1915 Tok Janggut pemberontak Melayu Kelantan dibunoh oleh British dgn bantuan dpd Sultan Kelantan.

6. Sultan Trengganu dpd keturunan Merong Mahawangsa diturunkan takhta dan British telah melantik seorang Habib dpd Johor sebagai Sultan Trengganu yg baru dan diberi gelaran Tengku. Bagi pihak British, Sultan Trengganu telah menghantar orang-orang Melayu (orang-orang Sultan) untuk memerangi pemberontak Melayu, Haji Abdul Rahman Limbong di Ulu Trengganu. Setelah dua tahun berperang Rahman Limbong berjaya ditangkap dan berakhirlah perjuangan Melayu dan Trengganu selamat di bawah British.

7. Sultan Pahang yg asal dan sebenar di Chenor disinghkirkan oleh British dgn digantikan oleh Bendahara Wan Ahmad di Pekan. British melantik Wan Ahmad sebagai Sultan Pahang dgn diberi gelaran Tengku. British berjaya menghalau pemberontak Melayu yg terdiri dpd Datok Bahaman, Tok Gajah dan Mat Kilau keluar dpd Pahang dgn bantuan dpd Sultan Pahang. Pahang dijajah oleh British dgn bantuna Sultan Pahang.

8. Begitulah juga keadaannya di Perak, Negeri Sembilan dan Perlis - kesemua Sultan dilantik oleh British. Kesemua Raja-Raja Melayu yang sebenar dahulu adalah bergelar Raja , bukan Tengku. Tengku adalah dpd British yg berasal dpd Aceh. Padahal Raja dan seluruh kerabat Aceh sendiri tidak bergelar Tengku.

Biarpun mereka ini adalah sah dpd keturunan Nabi saw kita ataupun tidak - itu tidak penting. Perkara yg amat penting yg perlu diketahui dan diakui oleh kita semua adalah bahawa :

A) Raja-Raja Melayu adalah ditabalkan sebagai Sultan-Sultan oleh British dan mereka bukanlah dpd keturunan Raja-Raja Melayu yang asal dan sebenar;

B) Kesemua Sultan kita adalah takibarut British yg membantu British dalam menentang para pemberontak Melayu dan kini mereka ini adalah talibarut Yahudi.


Jangan kita jadi buta dan dayus wahai kaumku!


Wan Solehah al-Halbani

Lubok Terua, Temerloh, PAHANG DM

pencari7rahsia said...

Aku tak percaya sangat dakwaan bahawa raja2 dan sultan2 melayu keturunan rasulullah. Baginda rasulullah hidup 1400 tahun dahulu. Salsilah dan nasab yang kelihatan terperinci boleh dibuat-buat atau dipalsukan. Pada zaman dahulu ketika tiapa passport, visa ataupun mycard, mudah saje untuk mana2 penyangak atau pembohong yang sampai ke tempat baru dan lantas mengaku sebagai keturunan nabi Muhammad.

Bagi aku belum tentu lagi seseorang yang memiliki nama syed atau habib etc dan mengaku dan yakin sebagai ahlul bait benar2 keturunan nabi. Boleh jadi terdapat juga orang biasa bernama biasa tapi sebenarnya keturunan nabi walaupun dia tak tahu. Tiada sistem kasta dalam islam.

Setahu aku sehingga kini terdapat beberapa helai rambut rasulullah yang disimpan. Bolehkah saintis mengkaji rambut rasulullah untuk lebih memahami baginda secara mendalam? Fizikal baginda sempurna tanpa kecacatan maka sudah tentu tiada sebarang aib untuk dimalukan. Ataupun haram? Perlu tanya jumhur ulamalah. Jika dibolehkan, mungkin dengan kajian DNA tersebut, barulah kebenaran orang2 yang mengaku keturunan nabi itu boleh dipastikan. Itupun dengan anggapan ia benar2 rambut rasulullah. Yang dibimbangi ialah dalam tempoh 1400 tahun ini tidak berlaku sebarang pertukaran raambut. Sebab mudah saje sesiapa mengaambil rambut rasulullah dan gantikan dengan rambut lain.

Anonymous said...

pui. jijik aku baca artikel ni.

Anonymous said...

Salam.sy aishah.sy begitu tertarik dgn artikel puan kerana kebetulan sy sedang mgkaji salasilah keturunan raja kelantan dan negeri sembilan.sy boleh dihubungi melalui email aishahhussin93@yahoo.com...jika ada kesudian ingin sy bhub utk bertanya ttg bbrp soalan ttg keturunan raja yg sisihkan..bkemungkinan puan dpt membantu sy.tkasih

mml said...

masalah bila org melayu dah tak hormat sultan skrg..xmengaku diri melayu, xpayah ckap bhs melayu..tukar ic, buat passport!

Anonymous said...

Apa guna jadi KETURUNAN NABI tapi masih mencarut dan menggelar orang ANJING di twitter?

Anonymous said...

pandailah ko...main taram je..

Anonymous said...

Sultan Johor?

Anonymous said...

aku keturunan adam..Ko keturunan mana

tengku said...

salam kepada saudaraku wan solehah.

saya terpanggil melihat karangan dan dakwaan di atas.

1. karangan saudaraku terlalu menyentuh hati dan perasaan saya kaum kerabat raja terengganu yang asal yang mana saudari telah menyatakan kesemua sultan adalah tali barut british. sebelum saudari menuduh begitu, rujuklah dahulu sejarah sultan terengganu terlebih dahulu..... tahukah kalian bahawa sultan terengganu telah bertitisan darah bersama ulama terengganu menentang british dan siam. tahukah kalian siapa sultan terengganu yang sebenarnya? kalau xtau jangan suka menuduh secara melulu.....kami disini masih lagi mewarisi azimat/makrifat tun habib abdul majid yang dibawa ke nusantara sejak ratusan tahun dahulu sehingga ke hari ini...... sampai masa kami pasti akan sempurnakan kewajipan yg diamanah kpd kami terhadap ummah seperti yang disuratkan. sekian wasassalam.illaliqat. jazakumullahukatiran. drp saya generasi THAM ke-13 terengganu.

salju humaira said...

Al-Maktab Al-Da-imi. pegi google, silalah cari~

Anonymous said...

kenapalah manusia-manusia lancang mulut ni selalu nak bercakap menyakiti hati orang.... bila ko nak mintak maaf?

Anonymous said...

aku ni paling pantang kalau Nama Rasulullah kesayangan aku disebut2 .. macamlah Nabi tu orang biasa... waras ke tak waras diorang niyh!!

Anonymous said...

salam selawat ke atas Rasulullah SAW yang telah menyelamatkan umat manusia dari api neraka... apalah perasaan korang bila menyebut nama RAsulullah, rambut baginda la ...berani nyer korang... seolah- olah baginda yang mulia tu kawan2 korang je... Korang kenal x Nabi Muhammad tu sape? jangan kat Padang Mahsyar, akhirat nanti orang lain dapat syafaat daripada baginda, ko melolong-lolong berenang dalam peluh sendiri...

Anonymous said...

Fahaman Syiah ko nih

Anonymous said...

tau tak paa..suka2 wat assumption..weh kaji laa sebelum boh

elfizonanwar said...

dlm Al Quran tdk ada istilah 'keturunan nabi', yang ada istilah keturunan Ibrahim, Ishak dsb. begitu juga terhadap Saidina Muhammad SAW yang ada adalah 'keturunan Muhammad' bukan keturunan Nabi Muhammadnya. keturunan Saidina Muhammad SAW pun hanya terakhir sampai pada Bunda Fatimah sehingga nasabnya putus krn tidak meninggalkan keturunan lelaki yang sampai dewasa dan punya anak keturunannya (QS. 33:4-5).

Anonymous said...

Ikut suka dia nak tulis, hadis perlu kita baca dan fahami juga...

Anonymous said...

Wahabi pon macam ni gak... Golongan macam ni lah akan merosakkan agama Allah dan Sunnah Nabi..

Anonymous said...

yenadeyyy !!!!!! kau tau ke apa yang kau tulis ?????
main pakai belasah je...
tulis cam dia tau je , walhal tolol bin bodoh.....
otak kau kat lutut ke ????

Kamarul said...

rasanya tuan kena siasat keturunan nabi lebih terperinci....apa yg ada adalah banyak kenyataan dari ulamak ulamak syiah saja...isterinabi yg pertma siti khadijah mempunyai anak, dengan siti aisyah dia pun mempunyai anak bukan setakat husain dan hasan...anak anak rasulullah ada berkhawin dengan sahabat osman,omar sdan ali...cerita ada banyak lari dari cerita imam bukhari,tarmizi ibnu qasi, tabbari..dan ramai lagi yang bolih kia buat rujukan serta ada huja dan siratnya sekali...tuan kena cari insyallah ada...imam besar yg saya sebutkan ini adalah berdasarkan hadis sahih dari mereka.....semuga kita diberi petunjuk kejalan yg benar berserta dengan hidayahnya,rahmat dan nikmat kedalam hidup kita yg mencari keredahaan allah.

Anonymous said...

adakah makna alul bait dalam alquran merujuk ahlul bait keturunan nabi? jgn kelentong dalam menafsir ayat alquran..rujuk ulamak muktabar...

Anonymous said...

yang ini bukan fahaman syiah sebab mengiktiraf keturunan zainab dan tidak mengiktiraf keturunan hasan hussien sebagai ahli bait sebab syiah cukup mengmanipulsikan keturunan hussien sebagai ahlu bait. Malah bagi syiah setiap ayat al-quran yang menyebut perkataan ahlul bait adalah berkisar ttg ahlul bait keturunan imam mereka (kononnya). Dan bagi Syiah yang menganggap hanya Fatimah anak perempuan Rasulullah. Bagi Syiah Yang berkahwin dgn Saidina Othman itu bukan anak Rasulullah tapi anak kepada Kakak Saidina Khadijah...lalu merekacipta dalil dan hujah.

elfizonanwar said...

Nabi Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda:

ليس مِن رجلٍ ادَّعى لغير أبيه وهو يَعلَمه إلاَّ كفر بالله، ومَن ادَّعى قوماً ليس له فيهم نسبٌ فليتبوَّأ مقعَدَه من النار ))، رواه البخاريُّ (3508)، ومسلم (112)، واللفظ للبخاري

“Tidak ada seorangpun yang mengaku (orang lain) sebagai ayahnya, padahal dia tahu (kalau bukan ayahnya), melainkan telah kufur (nikmat) kepada Allah. Orang yang mengaku-ngaku keturunan dari sebuah kaum, padahal bukan, maka siapkanlah tempat duduknya di neraka” (HR. Bukhari dan Muslim).

tengku abdul matin said...

Wsalam, name saya tengku abdul matin anak kepada tengku putri cucu kepada tengku alam kerabat saya dari singapore nyonyang saya punye name sultan hussain dari indonesia saya tgh cari sedara2 saya yg saya tak knl tolong hubungi saya ye +6596110552,terima kasih

elfizonanwar said...

Kalau anda tidak percaya jika Imam Mahdi yang ditunggu-tunggu itu sesuai dengan pengharapan umat manusia sebagaimana doa yang dipanjatkan oleh Nabi Ibrahim As (QS. 2:129) adalah dimaksud dengan Nabi Muhammad SAW lalu yang mana lagi?

Baiklah, kalau anda masih berpendapat ‘ada’ dari keturunan Ahlul Bait baik yang akan lahir ataupun muncul kembali sang tokoh hebat itu lalu menjadi Imam Mahdi, maka timbul pertanyaan berikutnya:

1. Keturunan Ahlul bait dari manakah yang bakal anda pilih dan yakini, apakah dari keturunan?
a. Sunni
b. Syiah
c. Hasyim
d. Ahmadiyah dll.

Nabi Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda:

ليس مِن رجلٍ ادَّعى لغير أبيه وهو يَعلَمه إلاَّ كفر بالله، ومَن ادَّعى قوماً ليس له فيهم نسبٌ فليتبوَّأ مقعَدَه من النار ))، رواه البخاريُّ (3508)، ومسلم (112)، واللفظ للبخاري

“Tidak ada seorangpun yang mengaku (orang lain) sebagai ayahnya, padahal dia tahu (kalau bukan ayahnya), melainkan telah kufur (nikmat) kepada Allah. Orang yang mengaku-ngaku keturunan dari sebuah kaum, padahal bukan, maka siapkanlah tempat duduknya di neraka” (HR. Bukhari dan Muslim).

2. Selanjutnya dikabarkan bahwa dari keturunan Ahlul bait tersebut akan lahir Imam Mahdi maka mana pula yang anda pilih dan yakini bahwa apakah dari:
a. Imam Mahdi kelompok Sunni dan Hasym masih akan lahir;
b. Imam Mahdi Syiah sudah lahir tapi kini menghilang (gaib) dulu, nanti dia datang kembali.
c. Imam Mahdi Ahmadiyah sudah datang dan sudah wafat yakni Mirza Ghulam Ahmad

3. Keaimpulannya, rasanya ya gara-gara kita 'menunggu' sang tokoh Imam Mahdi, maka jadinya kaum Muslim di dunia terlena dengan dan dalam ketidakpastian! Karenba itu, yang sudah pasti, sudah ada yakni Al Quran dan sudah hadir Nabi Muhammad SAW sebagai 'nabi penutup' adalah mukjizat terakhir dari Allah SWT kepada umat manusia.

Jadi, jangan ditunggu lagi Nabi Isa As akan datang karena misinya sudah selesai (QS. 2:134 dan 141; 21:34-35) dan begitu juga sang Imam Mahdi tidak akan lahir, muncul atau hidup kembali walaupun semua sekte dalam kaum Muslim ada yang meyakini. Atau sekalipun ditambah pula dari berbagai agama yang non-Islam juga menanti kedatangan sang Imam Mahdi atau semacam itu. Simak: http://www.republika.co.id/berita/dunia-islam/khazanah/12/06/13/m5jvrf-inilah-figur-imam-mahdi-yang-dinanti

Dan, inilah pula yang akan jadi penyebab perebutan bahkan bisa timbul perang saudara tentang pengakuan atauy keabsahan 'sang pemimpin' Imam Mahdi. Selain itu, bahkan semua agama mengakui akan datang sang tokoh ini. Padahal dalam Kitab Suci umat Islam, Al Quran sama sekali tidak menyebut akan datang lagi IMAM MAHDI. maupun akan datang kembali Nabi Isa As. karena Sang Mesiah itu perannya sudah ditutup dengan pernyataan Tuhan, Allah SWT sendiri (QS. 33:40).

http://www.republika.co.id/berita/dunia-islam/khazanah/12/06/13/m5jsoj-imam-mahdi-sosok-yang-diyakini-tiga-agama-besar

Imam Mahdi: Sosok yang Diyakini Tiga Agama Besar | Republika Online
www.republika.co.id
http://www.alqoimkaltim.com/?p=5497

Anonymous said...

Assalamualaikum elfizonanwar.. jgn terlalu membuat kesimpulan yg boleh menyesatkan manusia. Inilah dia bila terlalu mencari sesuatu tanpa berguru tetapi melalui buku.. kesudahannya berguru dgn dajal yg menyesatkan. Akhirnya tergolong dlm golongan ahli neraka. Begitu juga buat semua yg membaca artikel ini. Allah maha mengetahui segala2 nya yang mana kebenarannya hanya akan kita tahu di akhirat kelak. Apa pun pandangan dari semua pihak, bagi saya keturunan rasulullah ada merupakan keturunan yg baik dan insya allah mereka ini akan mendapat petunjuk dan hidayah dari allah. Tak payah lah kita sibuk mencari kesalahan org lain. lihat pada diri kita dahulu. tak perlu menegakkan bahawa saudara adalah benar. manusia yg hidup di akhir zaman ni hanya satu golongan sahaja yang masuk syurga. tak byk yang masuk syurga jadi jadilah terbaik dan betulkan akidah anda. tinggalkan apa yg dilarang dan buat apa yg disuruh. sekarang ni dah akhir zaman bertaubatlah. byk manusia zaman ini yg tak berpegang pada ajaran rasulullah. melakukan syirik dan membuat yg sunat lebih dari yg wajib.

Anonymous said...

kau dah hilang akal ke apa? Siapakah kau sblm kau? Apakah kuasa kau untuk mengatakan keturunan rasulullah itu sudah putus. Kita sekarang ini memperkatakan mengenai agama Islam. Agama Hindu mungkin memutuskan terus hubungan antara anak perempuan dgn kedua ibu bapanya setelah berkahwin tetapi darah yang mengalir ditubuh engkau itu adalah darah dari keturunan kedua ibu bapa mu bukannya bapamu sahaja. mengucap dah bertaubatlah. betulkan akidahmu. sesungguhnya engkau adalah dajal nyata yg ingin menyesatkan umat manusia.

Anonymous said...

nak tau tak sapa contoh ahli neraka?? ni lah manusia nyer. confirm!

Anonymous said...

main taram ...!, sila rujuk kepada hadis mutawatir siapa ahlul bait rasulullah.
Begitu juga hadis tentang al mahdi yang berasal dari ahlul bait baginda.

Anonymous said...

aim: betul, begitu juga dengan pegangngan dan ilmu yang aku ada.

Imam shafie pernah berkata "mencintai keluarga (ahlil bait) rasulullah diwajibkan Allah. Tanpa selawat kepada mereka solat tak sah".

Perlu diingat , keluarga Nabi Ibrahim adalah termasuk dari keturunan Saidina Ali dan Saidatina Fatimah.

Anonymous said...

@ elfizonanwar : Dimana2 blog pun kamu tak henti2 canang pendapat karut kamu yg sama.... Kalo kamu tak tahu sejarah Nabi Muhammad SAW yg tersirat, janganlah kamu memandai2 buat kenyataan palsu. Barang siapa kata Nabi Muhammad SAW tiada anak lelaki sebagei penyambong zuriat, bermakna kamu Jahil Murakab, kamulah sebesar2 Pendusta kepada Nabi-mu Muhammad SAW... Kalo kamu tak tahu lebeh baik kamu diam. Jangan2 kamu nih Sang Wahabbi yg benci dan takutkan kebangkitan Ahlulbait Nabi. Tahukah kamu siapakah sebenar2nya itu Sayyedina Hussein..??

Anonymous said...

syiah detected..

Anonymous said...

kata yang saya suka dari tulisan di atas "demang lebar daun" terasa sekali unsur palembang dan 'berbahasa'lebih saya suka dari sekedar kata parameswara dan asal usulnya.semoga Allah memberkahi kita karena pendahulu kita telah memilih islam,setelah hindu sebagai agama dan budha sebagai tatanan sosial.sholawat serta salam atas muhammad beserta keluarga, kamashalaita ala ibrahim wa ala ali ibrahim.

Anonymous said...

Wahabbi and Sunni detected..

Anonymous said...

Benerkah Raja-Raja Melayu keturunan Nabi SAW..??
Setakat ini yg ada 3 dulu dikasi tahu oleh Tok Wali.
Raja Perlis 100% dari Nasab Al-Hussein Jamalullail.
Kedua Sultan Kelantan dari Nasab Hussein Al-Yahya.
Ketiga Sultan Terengganu dari Nasab Hussein Al-....
Raja-Raja Melayu laen2 koq kemudian akan dikhabari.
Kesian hanjing wahabbi menyalak bukit ngak henti2..

Anonymous said...

Telah berkata Tok Wali pasal keluarga 3 Nabi utama pembawa Agama Samawi :
Pak Moses sudah beristeri namun ngak ada zuriat penyambong Nabi Yahudi,
Bermakna Yahudi hanya bermimpi bercita2 mahu ujudkan semula Raja Yahudi.
Paling malang Pak Jesus tiada zuriat karna beliau ngak pernah nikah beristeri,
Beliau sudah wafat Nasara hanya ngigau konon ada penyelamat Bani sendiri.
Yg lengkap sempurna Nabi SAW ada Saka-Baka zuriat karna nikah beristeri,
Walo semua Putra telah wafat ada saorang maseh hidup lagi mahulah dicari. Dari dialah bakal bangkitnya Ahlulbait Imam Mahdi AS warisan Nasab Nabi,
Dialah Anak Mukjizat Nabi tapi Syiah dan Sunni maseh bengong ngak ngerti...

Anonymous said...

Kah kah ...raja melayu keturunan nabi?? kalau keturunan nabi dah tentu allah jaga...ni aku nmpak emphhh tak yah ckap la...melambak2 golongan syed kat msia ni...perangai pun melambak mcm setan...dari keturunan ker kalau mcm tu...main hentam saja mamat bengong ni...

Anonymous said...

APAKAH AHLULBAIT ITU DIJAMIN MAKSUM..??

Bermula memang ada Raja2 Melayu yg ada pertalian Nasab dgn Nabi SAW, tetapi bukanlah 100% berbangsa Arab. Cuma darah Raja Melayunya sudah bercampor dgn darah Ahlulbait bangsa Arab, dari kawin campuran leluhur2 mereka yg silam. Tidak dinafikan kedudukan mereka sebagei Raja bertahta, keegoan dan lupa diri itu tetap ada, hingga ada diantara mereka yg lupa daratan. Raja2 Melayu itu dilantik sebagei Ketua Agama Islam dizaman Para Wali dari Ahlulbait menyebarkan Islam diNusantara. Namun adat2 dan budaya Melayu Hindu dsbnya maseh tetap kuat bertapak dlm adat istiadat Melayu dan Raja2 Melayu hingga kehari ini, walau pun telah dilarang dlm Islam.. Namun perlu diingat calon Imam Mahdi AS tidak sekali2 akan bangkit dari Raja2 Melayu walo pun ada bertalian Syed, termasuk dari kerabat Pengeran Brunei yg hanya dari keturunan Hassan As-Syariff itu...

Apakah keturunan Nabi SAW itu kesemuanya Maksum..?? Jawabannya tidak... sebab dlm tandan2 kelapa pasti ada beberapa biji nyior sambang tidak berguna. Puak Syiah mencintai Ahlulbait tetapi terlalu mendewa2kan sangat Imam2 Syiah yg berdarah Syed diIran itu melampaui batasan hingga dibilang Maksum. Kalo ada rakyat Iran yg menghina Ayatullah2 Syed2 diIran itu mereka akan dihukum.

Perlu diingat setiap manusia Anak Adam itu suci berseh kapan dilahirkan. Bimbingan keluarga dan keadaan sekeliling itulah yg mencorakkan mereka, samada menjadi sebenar2 Islam yg beriman, ato sebaliknya jadi Yahudi ato Nasara yg kufur...Begitu juga Syed2 yg mengaku Ahlulbait itu tetap ada ujian dugaan. Kalo Syed2 itu tidak menunjukkan contoh2 terbaik seperti mencontohi peribadi mbah mereka Nabi Muhammad SAW, bermakna mereka hanya megah title Syed semata2. Tidak dinafikan ada Syed2 dari Malaysia ato Raden/Habib dari Indonesia, budaya hidup mereka jauh terpesong, sudah jadi cacar marba membujur lalu melentang patah. Karna nila setitik telah rosak susu satu belanga. Karna seekor kerbau membawa lumpur habes semua kerbau2 laen turut sama tercalit...

Nabi pernah bersabda : "Jika Siti Fatimah didapati bersalah mencuri, nescaya tangannya juga akan dipotong..." Apakah bener Siti Fatimah itu dijamin 100% Maksum..?? Apakah Siti Fatimah pernah mencuri..?? Hahaha... fahaman Syiah dan Sunni (ASWJ) keduanya maseh syok sendiri dibengongkan dgn sejarah2 palsu. Anak didikan Wahabbi Yahudi itu pula tidak henti2 cari bukti cuba sahkan Nabi tiada zuriat Putra penyambung warsisan Nabi.. Bukankah Allah Maha Merencana setiap sesuatu..?? Hanya Ahlulbait Imam Mahdi Sejati serba tahu lagi terpelihara, karna beliau dibimbing dan sentiasa mendapat Petunjuk Ilahi...Allahu'alam.....

jinggo said...

Imam mahdi(muhammad bin abdullah) adalah keturunan rasulullah s.a.w..imam mahdi akan dibaitkan di mekah..imam mahdi adalah pemimpin umat islam yg dipilih oleh Allah s.w.t pada akhir za,an nti..imam mahdi akan muncul..dan nabi isa a.s akan turun kebumi..

jinggo said...

Ko ni dah kenapa?ko sebenarnye bkan islam knpe nak pecah belahkan umat islam?jgn ingat aq x tau niat ko..ko org kristian bkan islam..pendapat ko sme dgn org kristian..lagi satu imam mahdi bkn nabi kerana nabi dan rasul terakhir adalah rasulullah s.a.w ..imam mahdi adalah pemimpin umat islam di akhir zaman beliau jugak akan menegakkan kembali agama islam..imam mahdi adalah keturunan nabi muhammad s.a.w ..agama len mmg takut akan kewujudan imam mahdi sbb tu ko cbe nak putar belitkan crita spye umat islam tidak percye akan kedatangan imam mahdi..tpi ko silap..walau bagaimana pun usaha ko ketentuan untuk agama islam adalah indah dan sia2 segala rancangan ko tu sbb islam pasti dan mmg akan bangkit..

Tanya Khidir said...

Jewish race clearly get cheated in ifentifying Ahlul-Byts of Rasulallah PBUH. Ahlul-Byts = Matrilineal - wifes, daughter/princes, granddaughter of Rasulallah PBUH and so on. Born prince's or Putera Mukjizat will cut off automatically Ahlul-Byts rank in following generations. Secara jelasnya nasab ibu dibawa kemati sepertimana dibacakan talkin pada simati akan disebutkan simati bin/binti IBU simati. Nasab bapa sekadar salasilah keluarga-ibni/bin/binti/bani dan merupakan tahap keempat selepas IBU KAMU, IBU KAMU dan IBU KAMU, satu anak perempuan itu bagus, 2 lagi bagus dan 3 lebih bagus. Jalur bapa tidak membawa apa-apa maana bagi Rasulallah SAW, Nabi Isa AS dab Nabi Allah Adam serta Hawa. Putera Ahlul-Bait Muhamad Ibni Abdullah pasti akan lahir dari nasab sebelah perempuan Rasulallah SAW dan kita sebagai umatnya tidak boleh mendahului sunnah baginda supaya menjaga Ahlul-Bait baginda dan mengutamakan nasab ibu. Cukuplah sudah dengan kesesatan mengikut jurai bapa sebagai jurai keturunan yang nyata SESAT!!! Al Mahadi Putera Ahlul-Bait akan diiringi oleh 313 pemuda dari salasilah keluarga atau bani Tamim. Carilah Mahadi dari nasab ibu...anda nyata tidak akan keliru dan tertipu sepertimana kaum Yahudi!!!

Tanya Khidir said...

Allah SWT telah memutus, menetap dan menentukan bahawa Rasulallah SWT tiada zuriat lelaki yang hidup lama. Telah jelas lagi bersuluh supaya mendahulukan jurai ibu atau ahli rumah secara zahir dan tempat Lautan Kamarullah penyimpan salbi atau nasab ibu atau matrilineal sebagai nasab keturunan!!! Dalam beratus-ratus kepercayaan hanya 1 yang betul, dalam beratus-ratus jenis bangsa manusia cuma kaum Minangkabau sahaja yang menjunjung sunnah Rasulallah SAW dengan menjunjung NASAB IBU=MATRILINEAL Papatiah Nan Sabatang atau Adat Pepatih. Cuba kaji dan halusi adat ini...adat yang menjunjung AHLUL-BAIT atau MATRILINEAL ini. Pasti tidak akan tersesat atau terzig-zag. Ingat Putera Ahlul Bait Al-Mahadi akan juga diiringi oleh Putera tidak berbapa Al Masih yang bakal menempelak anda jika bbertanyakan Nasab bawahan atau nasab Kentut iaitu nasab bapa...nasab sekadar menabur benih dalam Lautan Kamarullah...Lautan Solbi.

Anonymous said...

sahabat ..hanya yg memahami mengetahui nya..fisabilillah..

Wan Solehah al-Halbani said...

Sejarah Melayu karangan Tun Seri Lanang adalah satu tipudaya yg besar terhadap umat Islam di Tanah Melayu. Sejarah Melayu adalah rekaan dan pembohongan Yahudi sahaja. Tun Seri Lanang adalah talibarut British. Raja-Raja Melayu yg dikatakan sebagai ahlul bait adalah juga pembohongan Yahudi ke atas kita sahaja. Mereka adalah talibarut British yg dilantik oleh British sebagai Rajqa-Raja Melayu.

Wan Solehah al-Halbani said...

Kesemua Raja Melayu turut menentang pemberontakan-pemberontakan orang-orang Melayu terhadap penajajahan British, sebaliknya mereka terang-terang menyokong British.

Wan Solehah al-Halbani said...

Raja-Raja Melayu yang menyokong British tetapi menentang para pemberontak Melayu telah terbatal syahadah mereka dan oleh itu jadilah mereka itu sebagai orang-orang munafik. Raja-Raja Melayu kita sekarang adalah daripada keturunan kaum munafik.

Wan Solehah al-Halbani said...

Salam kpd anda semua,

1. Orang-orang Melayu di Johor Baru bangkit memberontak terhadap penjajahan British di bawah kepimpinan si Bongkok Tangjung Puteri. Pemberontakan ini dgn mudah saja dipatahkan oleh British. Raja-Raja Melayu Johor yg dilantik oleh British adalah talibarut British.

2. Sultan Pahang menentang pemberontakan orang-orang Melayu Pahang tetapi menyokong British. Mereka (Raja-Raja Melayu Pahang) membantu British utk menjajah Pahang.

3. Dalam pemberontakan orang-orang Melayu Trengganu terhadap kekuasaan British, para pemberontak yg diketuai Haji Abdul Rahman Limbong berperang dgn askar-askar British yg hampir kesemuanya adalah terdiri dpd orang-orang Melayu. Mereka ini (askar-askar British) adalah dikerah oleh Sultan Trengganu utk berperang bagi menyokong pihak British dan menentang para pemberontajk Melayu.

4. Sultan Kelantan menentang Tok Janggut dan para pemberontak Melayu tetapi menyokong British utk menjajah Kelantan.

5. Sultan Abdul Samad menyebelahi British utk memerangi para pemberontak Melayu Selangor yg diketuai Raja Mahadi. Turut membantu British di Selangor adalah angkatan perang Cina yg diketuai Yap Ah Loy, dan angkatan-angkatan perang yg terdiri dpd orang-orang Melayu yg masing-masingnya dihantar oleh Sultan Pahang dan Sultan Kedah.

6. British membunoh Sultan Perak yg memerintah di Berus dan mereka melantik Sultan Perak yg baru. Kesemua Sultan Perak adalah dpd keturunan Sultan yg dilantik oleh British sehingga sekarang. Mereka menyokong British dan menentang para pemberontaj Melayu.

7. British dan Thai telah membunoh Sultan Kedah di Lembah Bujang dan melantik Sultan Kedah yg baru. Sultan Ahmad Tajuddin dan Sultan Abdul hamid yg kedua-duanya adalah dilantik oleh British, membantu British utk menjajah Kedah.

Apa yg jelas di sini ialah penjajah British adalah dibantu oleh Raja-Raja Melayu yg dilantik oleh mereka (British) untuk menjajah Tanah Melayu dan Raja-Raja Melayu ini juga menentang para pemberontak Melayu. Daulat Tuanku!

Anonymous said...

Tunggak Ahlul-Bait bermula dari Rasulallah SAW, Puteri Fatimah Az Zaharah, Saidina Ali, Anak Mukjizat atau Putera Ahlul-Bait Hassan RA dan Hussein RA. Darah keturunan Nabi dan Katijah turun pada Fatimah puteri Nabi, manakala di dalam jasad Ummu Kalthum dan Zainab cucu Nabi iaitu 2 puteri Ali mengalir darah Nabi dan Ali, bermaksud darah Nabi dan Ali bersatu dalam jasad Khalthum dan Zainab. Begitulah seterusnya jurai keturunan sebelah perut ibu Nabi hingga ke hari ini dam hingga ke lahirnya Putera Ahlul-Bait atau Putera dari Nasab Ibu Muhammad ibni Abdullah atau Al Mahadi. Cuba renungkan: apabila dibacakan Talkin pada Hassan " Wahai Hassan bin Fatimah..." siapa Fatimah? Pastinya puteri Nabi bukan? Begitu juga apabila dibacakan Talkin pada anak-anak Kalthum dan Zainab, pastinya menjurai pada cucu Nabi, begitulah seturusnya jurai Nasab Ibu kerturunan Nabi hingga sekarang. Bertentangan dengan putera-putera Ahlul-Bait yang terputus Nasab Keturunan pada generasi berikutnya, memandangkan apabila dibacakan Talkin pada anak-anak mereka sudah tentu bin/binti IBU itu tidak menjurai pada keturunan Nabi, kerana ibu-ibu pada anak-anak tersebut dari keturunan orang lain. Kesimpulannya Sultan-Sultan dan Raja-Raja Melayu sebenarnya bukan dari kalangan Ahlul-Bait, memandangkan cara perlantikan yang diamalkan adalah dari keturunan Nasab Sesat, Nasab Bapa, yang hanya sekadar salasilah keluarga atau BANI, sekadar ibni, bin dan binti.

Anonymous said...

Kalian yang berkomentar, tolong fahamkan maksud BAIT dan BANI okey!!! Nah sekarang gunakan otak di kepala dan bukan di kepala lutut okey!!! BAIT merujuk pada FEMININE GENDER atau MATRILINEAL dan BANI merujuka pada PATRILINEAL okey!!! Sang komentar Aim...benar dan semata-mata benar Rasulallah SAW, Fatimah Az Zahara, Saidina Ali, Anak Mukjizat atau Putera Ahlul-Bait Hassan RA dan Hussein RA merupakan PILOT atau MODULE bermulanya KETURUNAN dari PERUT IBU atau MATRILINEAL. Sistemnya adalah seperti berikut: Darah keturunan Nabi dan Katijah turun pada Fatimah, manakala di dalam jasad Ummu Kalthum dan Zainab cucu Nabi iaitu puteri Ali mengalir darah Nabi dan Ali...dalam.bahasa mudahnya darah Nabi dan Ali bersatu dalam jasad puteri-puteri Ali...Nabi Itu Ali dan Ali itu Nabi dalam jasad dua orang cucu Nabi. Tiada lagi soal SON OF atau ANAK LELAKI seperti yang di utamakan oleh agama kristian, hindu, buddha dsb. Nasab Bapa yang terputus disambung oleh puteri dan seterusnya menyambung salasilah keluarga atau BANI pada keturunan seterusnya. INILAH CARA ISLAM yang TERHINDAR TERUS DARI KEPERCAYAAN KRISTIAN, HINDU, BUDDHA dll.

Anonymous said...

Islam menganggap Nasab bapa itu ditahap ke empat selepas IBU KAMU, IBU KAMU dan IBU KAMU!!! Islam juga menggalakkan supaya mempunyai seberapa ramai anak perempuan, Islam tidak mengiktiraf nasab bapa sebagai nasab keturunan, hanya sekadar salasilah keluarga atau bani, islam menyandarkan syurga itu dibawah tapak kaki ibu, islam menganggap lelaki sebagai pemimpin, imam, kadhi dsb yang juga memimpin ahli keluarga dan isteri, islam menyebut bin/binti IBU dalam bacaan Talkin, benar Musa dan Isa AS tidak punya zuriat, tapi Isa AS juga tidak berbapa, begitu juga dengan Adam dan Hawa, perlu diingat setiap yang lahir itu pasti berIBU begitu juga dengan unggas dan serangga seperti lebah, anai-anai dan semut contohnya...punya ratu. Jangan ditanya siapa ibu Adam dan Hawa, tapi tanyalah siapa ibu lebah, semut dan anai-anai...AHLUL-BAIT ITU = MATRILINEAL atau NASAB IBU. Okey wahai KAFIRUN!!!

sanwar said...

kaji salsilah pembangun kerajaan turki uthmaniyah sehingga sultan yang terakhir sebelum berbicara. dalam tempoh itu sentiasa ada sultan yang lemah dan kurang baik pencapaiannya. tetapi tetap saja hadir sultan muhammad al fatih yang indah akhlak, iman dan pekertinya dari susur galur keturunan yang serupa. sultan terakhir turki, abdul hamid II juga baik pekertinya biarpun keturunannya yang sebelum-sebelum itu kurang berkemampuan belaka.

jangan kita terlalu tenggelam bersangka-sangka pun jangan pula menuduh-nuduh. kerana imam mahdi itu sendiri kita maklumi dirahsiakan 'detail' nya sehingga sampai saat yang sepatutnya. cukuplah kita sekadar berdoa agar kita dan anak cucu kita termasuk dalam golongan yang mengikuti kebenaran sampai ke lubang kubur. cukuplah.

sanwar said...

hentikan dilayan wahabi itu. silap gaya dibawah ini dah pakai nama lain pula.

Anonymous said...

alhamdulillah...saya baru habis baca buku AHLUBAIT DAN KESULTANAN MELAYU.tun suzana.saya paham dan yakin. dulu x tau.bila selawat ingat selawat keatas baginda MUHAMMAD SAW.rupanye kpd SELURUH ahlubaitnye. syukurlah...dan baginda berkata "jika bintang2 d langit itu sebagai petunjuk d laut..maka ahlubait ku sebagai petunjuk d muka bumi' walaupun ahlulbait x maksum mcm nabi..tetapi mereka d sucikan dosa2 mereka.mereka tetap manusia..dan jgn menyakiti mereka...kerana sumpah IBLIS tetap akan menyesatkan anak cucu adam..
jd kita harus mengingati mereka betapa hak esklusif mereka...bermula drpd sistem khalifah..kesultanan islam..dan para ulama.
mereka ahlulbait patut berada d saf yg paling depan..tapi kerana faktor pemerintah dan pendidikkan yg d pecah menjd sekular o apa2 mereka x dingatkan apa2 mengenai nasab o "kekerabatan" esklusif mereka. tetapi ada yg masih menjaga kesucian mereka....
pnjgng criter lagi...

Wan Solehah al-Halbani said...

Raja-Raja Melayu sekarang bagi negeri-negeri Kelantan, Trengganu, Pahang dan Johor adalah dpd keturunan Tun Seri Lanang, talibarut British yang menulis Sejarah Melayu. Tun Seri Lanang adalah dpd keturunan mamak dpd India dan bukan dpd mana-mana keturunan Raja-Raja Melayu. Sejarah Melayu yg kononnya ditulis oleh beliau adalah pembohongan dan penipuan British.

Raja-Raja Melayu bagi negeri-negeri Perlis, Kedah, Perak dan Selangor adalah kesemuanya talibarut British dan dilantik oleh British. Mereka bukanlah Raja-Raja Melayu yg asal dan sebenar. Raja Negeri Sembilan adalah dpd keturunan Raja yg asal dpd Minangkabau, Sumatera.

Semua Raja-Raja Melayu menyokong British dalam menentang para pemberontak Melayu di Tanah Melayu.

Anonymous said...

Janganlah menghina Nabi kita dengan mengatakan sultan2 nih ahlul.cukup2 lah keturunan nih menipu Rakyat melayu beratus-ratus tahun.kononnya àda Tulah.kalau benar ahlul bait maka tunjukan lah sifat yang sebenar.

Anonymous said...

kenapa dibimbangi siapa Ahlul Bait sedangkan kita bisa berjumpa Baginda Rasulullah s.a.w. Takuni aja ia :)

Anonymous said...

jin

Miss Vee said...

This Is What You Really Want !!
Something That Beyond Your Imagination !! >>> CLICK HERE !!

Wan Solehah al-Halbani said...

Raja-Raja Melayu sekelian adalah Berhala-berhala yang syirik dan kufur kerana :

1. Mengikut Perkara 39 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala kerana mereka adalah berkuasa dan berdaulat ke atas manusia – Quran 4:53, padahal Allah sahaja adalah Raja yang berdaulat ke atas seluruh umat manusia – Quran 3:26;

2. Mengikut Perkara 44 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala kerana mereka membuat undang-undang manusia – Quran 16:116 padahal Allah sahaja yang berhak untuk membuat undang-undang untuk umat manusia – Quran 12:40;


3. Mengikut Perkara 43 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala kerana mereka menjalan dan menguat kuasakan undang-undang manusia ke atas seluruh umat manusia – padahal Allah sahaja yang berhak untuk menjalan dan menguat kuasakan undang-undang Allah ke atas seluruh umat manusia – Quran 5:48, 49;

4. Mengikut Perkara 121 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala kerana mereka menghukum manusia dengan undang-undang manusia – Quran 5:44, 45, 47 padahal Allah sahaja yang berhak untuk menghukum manusia dengan undang-undang Allah ke atas seluruh umat manusia – Quran 5:48, 49;

5. Mengikut perkara-perkara 44, 43 dan 121 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala yang disembah oleh manusia kerana undang-undang yang dibuat dan dikuat kuasakan oleh mereka ke atas umat manusia adalah ditaati dan dipatuhi manusia – Quran 9:31;

6. Mengikut perkara-perkara 44, 43 dan 121 Perlembagaan Malaysia, apabila manusia menjadi para penyembah manusia, iaitu mereka sembah Raja-Raja Melayu kita sebagai Berhala-berhala yang layak disembah, mereka ini adalah para hamba kepada manusia atau Berhala-berhala (Raja-Raja Melayu) dan tidak menjadi para hamba kepada Allah kerana mereka beribadat kepada manusia, manakala Raja-Raja Melayu kita adalah Berhala-berhala kerana mereka menghamba abdikan manusia kepada kekuasaan mereka, iaitu manusia beribadat kepada mereka (Berhala-berhala).

Wan Solehah al-Halbani said...

Raja-Raja Melayu sekelian adalah Berhala-berhala yang syirik dan kufur kerana :

1. Mengikut Perkara 39 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala kerana mereka adalah berkuasa dan berdaulat ke atas manusia – Quran 4:53, padahal Allah sahaja adalah Raja yang berdaulat ke atas seluruh umat manusia – Quran 3:26;

2. Mengikut Perkara 44 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala kerana mereka membuat undang-undang manusia – Quran 16:116 padahal Allah sahaja yang berhak untuk membuat undang-undang untuk umat manusia – Quran 12:40;


3. Mengikut Perkara 43 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala kerana mereka menjalan dan menguat kuasakan undang-undang manusia ke atas seluruh umat manusia – padahal Allah sahaja yang berhak untuk menjalan dan menguat kuasakan undang-undang Allah ke atas seluruh umat manusia – Quran 5:48, 49;

4. Mengikut Perkara 121 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala kerana mereka menghukum manusia dengan undang-undang manusia – Quran 5:44, 45, 47 padahal Allah sahaja yang berhak untuk menghukum manusia dengan undang-undang Allah ke atas seluruh umat manusia – Quran 5:48, 49;

5. Mengikut perkara-perkara 44, 43 dan 121 Perlembagaan Malaysia, Agong dan Raja-Raja Melayu adalah Berhala-berhala yang disembah oleh manusia kerana undang-undang yang dibuat dan dikuat kuasakan oleh mereka ke atas umat manusia adalah ditaati dan dipatuhi manusia – Quran 9:31;

6. Mengikut perkara-perkara 44, 43 dan 121 Perlembagaan Malaysia, apabila manusia menjadi para penyembah manusia, iaitu mereka sembah Raja-Raja Melayu kita sebagai Berhala-berhala yang layak disembah, mereka ini adalah para hamba kepada manusia atau Berhala-berhala (Raja-Raja Melayu) dan tidak menjadi para hamba kepada Allah kerana mereka beribadat kepada manusia, manakala Raja-Raja Melayu kita adalah Berhala-berhala kerana mereka menghamba abdikan manusia kepada kekuasaan mereka, iaitu manusia beribadat kepada mereka (Berhala-berhala).

Anonymous said...

Salam..

Janganlah memalukan ahlul bait..kerana takkan begini layaknya sikap para ahlul bait..takkan begitu rendah sekali moral para ahlul bait kerana Allah SWT pasti akan memelihara sikap dan peribadi para Ahlul Bait..

Anonymous said...

SIAPA NASAB/SAKA-BAKA AHLULBAIT NABI SAW...???

Bermula SAKA itu daripada IBU, dan BAKA itu daripada BAPAK.
Makanya darinya diAlam Melayu dikenali dgn istilah SAKA-BAKA.
DiAlam Keturunan Nabi SAW pula dgn istilah NASAB/AHLULBAIT.
Saka-Baka dari Rasulullah SAW dgn Bonda Siti Khodijah makanya,
Lahirlah : 3 Putra (Baka)... dan 4 Putri (Saka) Rasulullah SAW....

Siapa 3 Putra Nabi...??? - YAitu AbuQasem, Ibrahim dan Abdullah.
Siapa 4 Putri Nabi....???? - Zainab, Rogayah, UmiKaltum dan Fatimah.
Sejarah temberang bilang 3 Putra (Baka) Nabi telah wafat waktu kanak2.
Sebenarnya sorang maseh hidup lagi darinya bangkit itu Imam AlMahdi...
Pelik..?? Siapa bilang Nabi tiada anak lelaki dia ngigau lagi disiang hari.

Wajib cepat2 tobat basuh muka dulu agar mata-hati bisa terang lagi.

Text Widget

"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam, menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama" - Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-QaradhawiCopyright © Insan Insan Pendakwah | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com